De belangrijkste oorzaak van schimmel is vocht - Vochtbestrijding

De belangrijkste oorzaak van schimmel is vocht

Schimmels ontstaan vooral door vocht. Ze hebben vocht nodig om te kunnen leven, als de omgeving droog is, kunnen schimmels niet groeien. Schimmels in huis ontstaan vooral door natte muren en een hoge luchtvochtigheid. Laten we eens kijken naar de oorzaken van schimmels en wat je hieraan kunt doen.

Oorzaak

Schimmels zijn kleine paddenstoelen die zich verspreiden via sporen. Deze sporen zijn zo klein dat je ze niet kunt zien, en ze komen ons huis binnen door open ramen of deuren. Ze blijven dan achter op muren, plafonds, gordijnen en andere oppervlakken. Schimmels zijn altijd aanwezig in huis, maar ze groeien alleen als er genoeg vocht en voedsel voor hen is. Ze gedijen vooral goed in vochtige omgevingen zoals de badkamer of een slecht geventileerde slaapkamer.

Vochtige muren

Schimmels gedijen goed op vochtige oppervlakken, zoals muren en plafonds die vochtig zijn. Het vocht in de muren kan veroorzaakt worden door opstijgend vocht vanuit de grond, water dat van buitenaf naar binnen sijpelt of door condensatie. In de badkamer komen schimmels vaak voor op het plafond omdat de damp van het douchen of baden omhoog stijgt en tegen het plafond condenseert. Als de badkamer niet goed geventileerd wordt, kan het plafond niet goed opdrogen en kunnen schimmelsporen daar groeien.

Schimmel vermijden

Je kunt schimmelvorming in vochtige ruimtes gemakkelijk voorkomen door een decentraal ventilatiesysteem te gebruiken. Dit systeem regelt de luchtvochtigheid in de kamer. Als de luchtvochtigheid te hoog wordt, wordt de vochtige lucht afgevoerd en verse lucht binnengebracht. Het verschil met natuurlijke ventilatie is dat het decentrale systeem op het juiste moment ventileert. Natuurlijke ventilatie is niet zo effectief wanneer de luchtvochtigheid buiten hoog is, omdat vocht ook via een open raam naar binnen kan komen.

Hoe belangrijk is meten?

Het is belangrijk om te meten, want meten zorgt voor kennis. Bij onderzoek is een goede meting altijd noodzakelijk. In Nederland weten we eigenlijk nog te weinig over de schadelijke effecten van schimmels in het algemeen, en ook wat oppervlakteschimmels kunnen doen met onze gezondheid. Vaak wordt een schimmelplekje gezien als iets vies, maar simpelweg eroverheen vegen lost helaas niet altijd het probleem op. Het kan namelijk zo zijn dat de schimmel later weer terugkomt. Lukt het niet om de schimmel weg te halen? Schakel een expert in.

Category