Kruipruimte - Vochtbestrijding

De kruipruimte is een een locatie waar je vaak vochtoverlast zult vinden. De bodem van je huis bestaat eigenlijk uit een betonnen laag, waaronder allerlei natuurlijke processen hun gang gaan.

In Nederland, waterland, zorgt grondwatersteiging voor lekkages en vochtoverlast. Indien u last heeft van vocht in de kruipruimte is het van belang om snel in te grijpen, omdat het optrekkende vocht schimmels en houtrot kan veroorzaken. Dit kan leiden tot zware schade aan de houten constructies onder de vloer. In het slechtste geval zorgt dit er voor dat het gehele houtwerk waarop de vloeren van uw woning rusten, moet worden vervangen. Een kostbare klus.

Voorkomen
Om ernstige problemen te voorkomen kunt u het best periodiek de vochtigheid van de kruipruimte in de gaten houden. Een belangrijke risicofactor is regenval, bij een lange periode van regen zal het grondwater steigen. Indien het grondwater te hoog staat in uw kruipruimte, kunt u dit wegpompen met een dompelpomp.

Zorg ook voor goede ventilatie. Dit is het geval als u 2 ventilatieroosters hebt tegen over elkaar, de droge en de vochtige lucht zullen zich mengen en in balans komen.

Oplossen
Kruipruimte isoleren is een geschikte oplossing voor dit probleem. Door in de kruipruimte een laag aan te brengen van zand en schelpen onstaat er een isolatielaag die het optrekkend vocht tegenhoudt.

Hierdoor zal de kruipruimte minder last hebben van luchtvochtigheid, waardoor schimmels en zwammen geen kans krijgen.

Laat deze klus wel uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf in kelderdichting.