Waarom het noodzakelijk is een vochtmeter te hebben ? - Vochtbestrijding

Waarom het noodzakelijk is een vochtmeter te hebben ?

Ben je op kort termijn van plan je woning te renoveren of een nieuwe te bouwen en wil je voorkomen, dat zo een woning aangetast wordt door overtollig vocht? Of wil je weten of je woning überhaupt te veel vocht vasthoudt? Dan komt een vochtmeter goed van pas. In dit artikel meer over de noodzakelijkheid van een vochtmeter.

Bakstenen Muur, Gietvorm, Beschimmelde Muur

Wat is een vochtmeter?

Een vochtmeter is een apparaat welke veel gebruikt wordt door bouwvakkers of eigenaren van woningen bij het bouwen of verbouwen van een woning. Met deze meter kun je namelijk de vochtigheidsgraad van je vloeren en muren in kaart brengen.

 

Door vroegtijdig een beeld te hebben of je muren en vloeren aangetast worden door te veel vocht kun je de kwaliteit van je woning behouden. Daarnaast bespaar je ook heel wat, dan wanneer je het probleem moet oplossen als het veel erger is. Je kunt geen absoluut geen gokjes wagen met een woning zoals je dat bijvoorbeeld zou doen op de website van een online casino als bet777.

 

Als er te veel vocht is, dan zal je op gegeven moment merken, dat de muur vol schimmel zal zitten of dat verf van de muren zal afbladderen. Het kan ook, dat je een vieze kleur waarneemt en in het ernstige geval te maken krijgt met ademhalingsproblemen. Zo een meter geeft je in principe aan hoe het gesteld is met de vochtigheidsgraad van je muren en de vloer. Het stelt je dus in staat om vroegtijdig op te treden in geval van een te hoge vochtigheidsgraad.

Welke vochtmeters kun je het best gebruiken?

Als je op zoek bent naar een vochtmeter, dan zul je merken, dat er verschillende soorten vochtmeters te verkrijgen zijn. Je hebt destructieve vochtmeters en hygrometers. De eerste soort vochtmeter betreft steekpenningen, die je dan in het materiaal moet duwen. Het inbrengen van de steekpennen in de vloer of in de muur zorgt er wel voor, dat er enige beschadiging optreedt. Deze soort meter kun je dan ook het best gebruiken als je nog bezig bent te bouwen en je de vochtigheid van de pas gestorte muren of de vloer wil weten.

 

Is je woning al af, dan kun je het best de hygrometer gebruiken. Deze zal je muren niet beschadigen. Dit apparaat meet in principe de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte. Deze moet tussen de 45 en 65% zitten. Een lagere luchtvochtigheid kan voor droge huid zorgen en ademhalingsproblemen. Een te hoog percentage kan zorgen voor snellere schimmelvorming aan de muren.

Waarvoor een vochtmeter gebruiken?

Een vochtmeter kun je het best gebruiken om een lekkage in kaart te brengen, je pleisterwerk te controleren, het meten van de luchtvochtigheid alsook de vochtigheid van muren en vloeren. Je kunt dit apparaat ook gebruiken als je van plan bent je kelder waterdicht te maken of als je houten meubels op hun vochtigheid wil controleren.

Vochtproblemen oplossen

Opstijgend grondvocht en slecht pleisterwerk kan ervoor zorgen, dat je op gegeven moment te maken krijgt met te vochtige vloeren. Dit kun je alleen in kaart brengen middels de vochtmeter. Deze geeft je echter alleen aan hoe vochtig een muur al dan niet is en niet hoe groot het probleem zelf is en of er überhaupt problemen zijn met de vloer of de muren.

 

Bij twijfel kun je ook een expert inhuren om de juiste meting voor je te verrichten en je te adviseren in geval er werkelijk sprake is van aantasting van de muren en de vloer vanwege een te hoge concentratie vocht.

Category